Nale�niki

DESERY

DANIA GŁÓWNE

Pieczone jabłka

Składniki, 4 porcje:

4 nieduże jabłka
4 łyżeczki z górką rodzynek
4 łyżki miodu
4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki

oraz: 4 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i nożem wyciąć gniazdo nasienne.
  • Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut). Podawać gorące, z gałką lodów waniliowych.

Smacznego Smile.  Angelika Winiarczyk

"W walce między sercem a mózgiem zwycięa w końcu żołądek"
Stanisław Jerzy Lec