DESERY
DANIA GŁÓWNE
|
Pieczone jabłka
Składniki, 4 porcje:
• 4 nieduże jabłka
• 4 łyżeczki z górką rodzynek
• 4 łyżki miodu
• 4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki
oraz: 4 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i nożem wyciąć gniazdo nasienne.
- Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po
łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki.
Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez
25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut).
Podawać gorące, z gałką lodów waniliowych.
Smacznego . Angelika Winiarczyk
"W walce między sercem a mózgiem zwycięa w końcu żołądek"
Stanisław Jerzy Lec
|