Nale�niki

DESERY

DANIA GŁÓWNE

Ciasto orzechowe

Delikatne blaty orzechowo- czekoladowe przełożone są delikatną pianką z serka, galaretki i bitej śmietany. Całość udekorowana jest świeżymi malinami i zalana grubą warstwą galaretki. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bezglutenowe. Jeden z faworytów dziecięcych.

Składniki:
Ciasto:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:

  • 250g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 galaretka malinowa

Dodatkowo:

  • 150g malin
  • 2 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki. (Ciasto jest dość niskie i należy je ostrożnie przekroić).
  6. Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Serek wymieszać trzepaczką, aby był gładki. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewać ją powoli do serka mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. (Masę można wstawić do lodówki).
  8. Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  9. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i wylać piankę. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
  10. 2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć maliny na cieście i zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

Smacznego Smile. Angelika Winiarczyk

"W walce między sercem a mózgiem zwycięa w końcu żołądek"
Stanisław Jerzy Lec