DESERY
DANIA GŁÓWNE
|
Ciasto orzechowe
Delikatne
blaty orzechowo- czekoladowe przełożone są delikatną pianką z serka,
galaretki i bitej śmietany. Całość udekorowana jest świeżymi malinami i
zalana grubą warstwą galaretki. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i
bezglutenowe. Jeden z faworytów dziecięcych.
Składniki:
Ciasto:
- 100g czekolady gorzkiej
- 4 jajka
- 80g masła lub margaryny
- 80g cukru
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
- 250g twarogu z wiaderka lub Quark
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 galaretka malinowa
Dodatkowo:
- 150g malin
- 2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od
białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując
na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
(Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z
orzechami i proszkiem.
- Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
- Ciasto przełożyć do tortownicy
(o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć
papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający
papier obciąć).
- Piec w nagrzanym piekarniku
około 30 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika i
pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół
tak, aby powstały 2 krążki. (Ciasto jest dość niskie i należy je
ostrożnie przekroić).
- Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Serek wymieszać trzepaczką, aby
był gładki. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewać ją powoli do serka
mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. (Masę można wstawić
do lodówki).
- Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Pierwszy blat ciasta ułożyć na
paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i wylać piankę.
Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
- 2 galaretki rozpuścić w 750ml
gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć,
ułożyć maliny na cieście i zalać galaretką. Ciasto wstawić do
lodówki, aż galaretka stężeje.
Smacznego . Angelika Winiarczyk
"W walce między sercem a mózgiem zwycięa w końcu żołądek"
Stanisław Jerzy Lec
|