DESERY
DANIA GŁÓWNE
|
Klopsiki
Składniki, 6 - 8 porcji:• 1 szklanka dokładnie rozdrobnionego chleba (np. z 2 kromek chleba orkiszowego) • 2 i 1/3 szklanki bulionu wołowego (zamiast bulionu użyłam wody z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu worcestershire) • 4 łyżki masła • 1 duża bardzo drobno posiekana cebula • 1 - 2 cienkie plasterki boczku, drobno zmielone lub posiekane • 400 g drobno zmielonej wołowiny (np. udziec) • 400 g drobno zmielonej wieprzowiny (np. łopatka) • 4 jajka • 1 płaska łyżka soli (lub mniej, w zależności od tego jak słony jest bulion) • 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu • 1 i 1/2 łyżeczki cukru • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (allspice) lub1 łyżeczka mieszanki: mielonego imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pieprzu cayenne • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej • 2 łyżki mąki • 2 łyżki śmietanki kremowej 30% • do podania: dżem z borówki do mięs oraz chrupiące ziemniaczki z pieca Przygotowanie:
Smacznego . Angelika Winiarczyk "W walce między sercem a mózgiem zwycięa w końcu żołądek"
Stanisław Jerzy Lec |