DESERY
DANIA GŁÓWNE
|
Gołąbki
Składniki, 14 gołąbków:
• 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
• 100 g ryżu
• 2 średnie cebule
• biała kapusta średniej wielkości
• 1,5 litra bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego) lub rosołu
• 600 g passaty pomidorowej z butelki (np. CIRIO) lub 400 g sosu pomidorowego (przecieru) z kartonika
• 1 łyżka mąki
• sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
• świeży tymianek
• opcjonalnie - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (z kubeczka), 18%
• do podania: pieczywo lub ugotowane ziemniaki, jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać
zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę
obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około
pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i
dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
- Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do
dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około
8 minut na małym ogniu.
- Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić, wrzątek wylać. Rozebrać
kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia,
następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety
(najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć
boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą
część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
- Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma
liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu
ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki.
Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż
kapusta będzie miękka.
- Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać
przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami
zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano,
papryką. Gotować przez 5 minut, następnie - jeśli używamy -
dodajemy świeży tymianek (około 1 - 2 łyżek oderwanych listków)
oraz śmietanę (należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po
łyżce do śmietany jednocześnie mieszając). Przelać do garnka z
gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut bez przykrycia, na
małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos
równomiernie się rozprowadził.
- Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Warto spróbować też z jogurtem naturalnym!
Smacznego . Angelika Winiarczyk
"W walce między sercem a mózgiem zwycięa w końcu żołądek"
Stanisław Jerzy Lec
|